Olika typer av bingo

Hasardspelandet växer fram

Under 1800-talet infördes ett penninglotteri som blev statligt 1939 och på 1930-talet började stryktipset. Dessa två hasardspel var de första offentliga i landet och folk var oerhört intresserade av dragning och resultat. Stryktipset kallades så för att det från början skulle strykas. Senare, 1934, kom dagens modell med etta för hemmaseger, kryss för oavgjort och tvåa om man ville tippa bortaseger. Tolv matcher hade kupongen fram till 1969 då den utökades till tretton och så ser den ut än idag.

Först1961 kom det riktigt stora folkspelet bingo. En ort i Skåne blev den första platsen att arrangera spelet som skulle bli ett av de största bidragen till svenskt föreningsliv. Avkastningen som spelet gav gick till de arrangerande klubbarnas kassa, man måste nämligen vara en godkänd organisation för att erhålla Lotteriinspektionens tillstånd. Spelet fick dock ganska snart konkurrens från de enarmade banditer och blackjackbord som placerades på svenska krogar. Dock stod sig bingo ganska bra med flera fasta spelhallar och speciellt arrangerad föreningsbingo i festlokaler eller bygdegårdar. De enarmade banditerna försvann 1978 och drygt tio år senare såg Bingolotto sitt första ljus. I stort sett kan hela 1990-talet ses som en enorm utveckling för det tv-sända spelet. Man kan med fog säga att Bingolotto ännu är det största enskilda lotteriet i svensk historik.

Bingo + lotto = Bingolotto

Även om nu Bingolotto minskat något i omfång är bingo allmänt sett ett mycket populärt spel. Numer går det att delta i bingo på nätet via flera olika sajter och hos nätkasinon kan man bli kopplad till jackpottspel. De som är ansluta via Microgamings bingospel kan till exempel hoppas på en upprepning av den jättejackpott som uppenbarades för några år sedan. Den var på närmare sex miljoner pund.

Bingo online började spelas 1996 och har idag växt rejält. Många olika sajter använder samma klient, vilket bidrar till att vinsterna blir större. Det beror helt enkel på att fler spelare deltar.

Varianter

Den vanligaste bingobrickan är den som har 75 nummer fördelade på 24 rutor, där mittenrutan är märkt fri. Raderna till vänster har kolumnmärket B (Bertil) och numren är mellan 1 till 15 där. Andra kolumnen, märkt I (Ivar) för 16 till 30. Vidare med 15 möjliga nummer vardera är kolumnerna N (Niklas), G (Gustav) och O (Olof). En bricka som är mindre använd i Sverige är den med 90 nummer i 9 rader gånger 3. Varje rad har bara nummer i fem av rutorna enligt systemet kolumn ett: 1 till 10 och så vidare. Denna variant spelas mest i England, Sydamerika och Australien men förekommer som sagt även i Sverige.