Recension miljonlotteriet

En miljon lotter – Miljonlotteriet

IOGT-NTO är en internationell rörelse som ivrar för nykterhet och tar avstånd från alkohol och andra droger. I Sverige är organisationen indelad i 23 distrikt och liknar i sin uppbyggnad idrottsrörelsen. För sin mission har man över hela landet massor med lokaler där föreningsmedlemmar möts regelbundet. En del av dem bedriver även fritidsgård för ungdomar. Utöver detta har man i sin drift två folkhögskolor samt ett behandlingshem och dessutom driver man Miljonlotteriet. Lotteriet finansierar större delen av verksamheten och är således en mycket viktig del i IOGT-NTO. Skraplotter är vad som utgör själva spelet, vilka säljs per prenumeration samt i butiker och på nätet. Dessutom har man likt Svenska Postkodlotteriet ordnat publikdragande tv-program inom lotteriets ramar. Förr var det Miljonlotteriet Lyckohjulet och senast Pengarna på bordet med Paolo Roberto som programledare.

Bingo för möblemang

Sedan internet fått allt större betydelse för svenska folket har Miljonlotteriets spelsajt blivit av reell betydelse. Dess hemsida för försäljning av lotter och bingospel liknar i stora stycken ett modernt nätkasino. Lotterna har nio varianter och bingospelet tretton - tur eller otur? De trycker hårt på olika jackpottar som kan vara rejält stora för svenska spelsajter som är baserade i Sverige. Även skraplotterna genererar i jackpottar där alla lotter deltar i tre dragningar per år. Bingospelandet pågår dygnet runt men om det är för få deltagare blir just den varianten inställd. Då är det bara att vänta på nästa omgång. Vanlig 75-nummerbingo och variantbingo hör till utbudet men man kan även spela möbelbingo eller varför inte ett spel i samarbete med Hemmets Journal. Chattrummet är en viktig del i bingospelet numera. Förr i tiden träffades vännerna på bingolokalen och var sociala, men nu sker det alltså på nätet. En väl fungerande chatt är därför nästan ett krav för den som vill ordna nätbingo.

Ungdomar prioriteras

Miljonlotteriet grundades 1964 och har sitt huvudkontor i Mölnlycke centralort som ligger i sydvästra hörnet av Västra Götalands län. Där ligger även en av dess folkhögskolor, den andra är belägen i Nacka. Förutom huvudmannen IOGT-NTO går överskottet även till Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Ungdomens Nykterhetsförbund och IOGT-NTO:s Juniorförbund. Miljonlotteriet kommer tvåa i storlek av de svenska storlotterierna med drygt en kvarts miljon lottköpare via prenumeration, i butik eller online. Givetvis är även bingon en god bidragande orsak till lotteriets omsättning. Skraplotter kan roa en stund men bingo räcker så mycket längre. Dessutom har Miljonlotteriet bingospel för en så pass liten insats som två kronor.

Organisationen bakom Miljonlotteriet

Naturligtvis är en stor del av Miljonlotteriets lottköpare och bingospelare folk som sympatiserar med IOGT-NTO och dess nykterhetsfilosofi. Drycker som innehåller en viss mängd alkohol är bannlyst. Förr satte man gränsen vid 2 % men när lagen om lättöl klass 1 kom tog man samma gräns, vilket var 2,25 volymprocent. Medlemmarna får inte vare sig köpa eller sälja, eller ens bjuda på, alkoholhaltiga drycker. Att man heller inte får tillverka sprit eller vin är givet. Man ska dessutom aktivt motverka alla typer av nyttjande. De måste avge ett löfte som är förestavat på samma sätt som en helig ed.