Postkodslotteriet

En natt sommaren 1989 fick holländaren Boudewijn Poelmann en lysande idé – han skulle samla in pengar till välgörenhet genom att skapa ett lotteri baserat på postkoder. Postkodlotteriet blev snabbt en succé i Nederländerna, och efter ett tag började Poelmann att leta efter andra länder att ta sitt framgångsrika lotteri till. Han fastnade snart för Sverige – ett land med givmilda och spelintresserade medborgare. Eftersom bara ideella föreningar får tillstånd att driva lotterier i Sverige bildade man två sådana – Svenska Postkodföreningen och Svenska Postkodstiftelsen. Man drog igång lotteriet i Sverige 2005, med utdelningen av veckovinsterna sända i tv-programmet Postkodmiljonären. Precis som i Nederländerna blev lotteriet snabbt en stor framgång även här.

Så spelar du

Det är väldigt enkelt att spela på Postkkodlotteriet. Lottnumret är baserat på din adress och består av ditt postnummer kombinerat med två bokstäver (som tillsammans utgör postkoden), och sen avslutas lottnumret med tre siffror som gör varje lott unik. Vinster dras varje dag året om, och man har flera extradragningar. Måndag till torsdag drar man mindre vinster på upp till femhundra kronor per lott. Under helgerna dras större vinster på några miljoner, samt även resor, bilar och andra produkter. Man har även flera extradragningar. De riktigt stora vinsterna drar man tre gånger om året i den så kallade GrannYran – tillfällen då lottköparna i ett visst postnummer får dela på en vinst på flera miljoner. Hur stor andel man får av vinsten då beror på hur många lotter man har köpt, och hur länge man har spelat. Bland vinsterna i Postkodlotteriet finns inte bara kontanter, utan även många produkter som lyxkryssningar och bilar.

Det snabbaste och enklaste sättet att se om man har vunnit är att besöka Postkodlotteriets hemsida – www.postkodlotteriet.se – där alla vinster presenteras dagligen. Alla vinster bevakas dock, och utdelas automatiskt, så du riskerar aldrig att missa att du har vunnit. Skulle du vara med och vinna i GrannYran ringer lotteriet dessutom upp dig och berättar den goda nyheten.

En lott i Postkodlotteriet kostar 160 kronor per månad, och köps som en tillsvidareprenumeration. För att få spela i Postkodlotteriet måste man vara minst 18 år gammal och bosatt i Sverige. Precis som alla andra lotterier i Sverige kontrolleras Postkodlotteriet av Lotteriinspektionen.

Miljarder till välgörenhet

Postkodlotteriet skapades ju som ett sätt att samla in pengar till välgörenhet, och det har man lyckats väl med. Överskottet från lotteriet delas ut till ett femtiotal förmånstagare. Det är ideella organisationer som arbetar med allt från mänskliga rättigheter till djur och miljö, som till exempel WWF, Rädda Barnen, Amnesty, BRIS och Barncancerfonden. En annan förmånstagare är före detta presidenten Bill Clintons välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation. När Bill Clinton fick kännedom om lotteriet tyckte han att det var det bästa han har sett, eftersom det involverar vanliga människor i välgörenhetsarbete. Clinton är numer även goodwill-ambassadör för lotteriet.

Sedan man började med lotteriet i Sverige år 2005 har man delat ut mer än sju miljarder kronor till förmånstagarna. Precis som skaparen Poelmann hoppades har man lyckats kombinera spel, spänning och välgörenhet till en strålande succé.